Na wat speuren op het net heb ik zelf al wat gevonden.
Misschien ook wel makkelijk voor de rest?
Accu & condensators
Bij gebruik van één of meerdere versterkers wordt er veel van de accu en dynamo gevergd. De stroomopname van een flinke versterker is hoog, samen met alle andere verbruikers erbij zal de accu moeite hebben om de spanning boven de 12V te houden. Dit uit zich vaak in het knipperen van de verlichting op de maat van de muziek. Voor het geluid heeft het ook gevolgen, de dynamiek wordt minder en het sublaag klinkt niet droog en strak meer. Wanneer de versterker circa >500W rms levert is een condensator geen overbodige luxe.
Wanneer de installatie veel gebruikt wordt met stilstaande motor, het vermogen is van de versterkers >500W én de standaard accu is 45Ah of minder, dan is een tweede accu aan te bevelen.
Hoe zorg je voor een stabiele spanning op de versterkers:
-Voldoende dikte van bekabeling
-Zorgvuldig aansluiten van bekabeling: geen overgangsweerstand.
-Condensator plaatsen.
-Zwaardere accu plaatsen, bijvoorbeeld een gel-accu.
-Tweede accu plaatsen (gel accu).
-Zwaardere dynamo plaatsen.
Waarom dan niet altijd een extra grote accu? Een condensator lijkt misschien een accu, toch zijn het heel verschillende onderdelen. Het meest belangrijke verschil is dat een condensator veel sneller grote stroompieken kan geven dan een accu.
Een basspiek zal een spanningsdip geven. Een condensator zal razendsnel (hele korte ontlaadtijd) stroom leveren aan het begin van de basspiek en er dus voor zorgen dat de spanning constant blijft. Hierdoor geeft de versterker een stabieler uitgangsvermogen en wordt de dynamo en accu minder zwaar belast. Het geeft dus vooral voordelen voor de geluidskwaliteit.
Condensator
Hoe werkt een condenstor.
Je kan het vergelijken met een grote bak met water, vullen (=opladen) en leeggooien (=ontladen) kost enige tijd en is afhankelijk van de inhoud (=capaciteit) van de bak. De dynamo in de auto kan je zien als "kraan", hij vult de accu en condensator continu aan als er water (=stroom) verbruikt wordt.
De laad- en ontlaadtijd van helemaal leeg naar helemaal vol is heel erg kort, slechts een paar milliseconden. Een hele grote condensator (1 Farad) zal nooit helemaal leeg worden getrokken vanwege z'n grote capaciteit en omdat 'ie continu wordt opgeladen door de accu en dynamo.
Om te laten zien wat een condensator nou precies doet met gelijk- en wisselspanning, hier wat formules:
Xc = 1 /(2 x pi x F x C) = 0,159 / (F x C)
Xc = reactantie of wisselstroom weerstand [ohm]
f = frequentie wisselspanning [Hz]
C = capaciteit [F]
Wisselspanning
Voor wisselspanning is de weerstand afhankelijk van de frequentie. Bijvoorbeeld:
Een flinke bass van 120 bpm heeft een frequentie van 2 Hz. De accuspanning zal zonder condensator dus met 2 Hz gaan variëren tussen 11,5V en 13,8V. De weerstand van een elco van 1 Farad is dan:
Xc = 0,159 / (f x C) = 0,159/(2 x 1) = 0,079 ohm
Dat is dus bijna een kortsluiting.
De rimpel die de basspiek veroorzaakt op de spanning van de accu wordt a.h.w kortgesloten en de accuspanning is zodoende gestabiliseerd.
Storing, veroorzaakt door een aardlus bijvoorbeeld, zal ook worden kortgesloten. Dat is immers een wisselspanning met een redelijk hoge frequentie.
Gelijkspanning
Gelijkspanning is een wisselspanning met frequentie = 0, in bovenstaande formule is de weerstand (reactantie) voor gelijkspanning dus een oneindig hoge waarde. Er zal door de opgeladen condenstor geen gelijkstroom lopen. Daarom kan je 'm ook parallel aan de accu zetten.
wat voor condensator?
Er zijn een aantal verschillende uitvoeringen te koop:
-laadelectronica, kortsluitbeveiling
-spanningsmeter
-capaciteit in Farad
Laadelectronica en kortsluitbeveiliging zijn eigenlijk voor de bufferwerking van de condensator niet echt nodig. Het is echter wel gemakkelijk bij het installeren. Meestal zit er ook een spanningsmeter op, zodat je de spanning op de versterker kan controleren.
De capaciteitswaarde is vanaf 0,5 Farad. Lager is niet echt zinvol. Als vuistregel geldt 1 Farad per 1000W. Meer kan echter geen kwaad, in tegendeel!
Monteer de condensator zo dicht mogelijk (ca. 10cm) bij de grootste stroomverbruiker. Meestal is dit de versterker die de subwoofer(s) aanstuurt.
Tweede accu
Wil je continu erg hard spelen met stilstaande motor en een versterkervermogen >500W, dan heb je een tweede accu nodig. Erg geschikt voor dit doel zijn gel accu's, omdat ze niet kunnen lekken en er geen schadelijke gassen uit ontsnappen. Je monteert ze parallel aan de standaard accu, eventueel gescheiden door een relais, zodanig gemonteerd dat de gel-accu geen stroom hoeft te leveren aan de startmotor. Hierdoor zal 'ie veel langer meegaan.
Zorg voor een relais met contacten die hoge stromen (100A) kunnen verdragen.
Plaats in de bekabeling zekeringen van voldoende ampèrage, zodat bij kortsluiting de bekabeling niet smelt en de accu niet kan exploderen. Wees hier erg voorzichtig mee!
Meldt altijd bij de garage dat je er een extra accu en/of condensator in hebt gebouwd.
Hieronder zie je een schema om een tweede accu en condensator aan te sluiten.
Bron: 12vhifi.nl
Wil je precies weten hoe een Condensator werkt klik op de link

Voor informatie voor je kabels etc klik -->
http://www.12vhifi.nl/bekabeling.html